Verhuizing.

Maandag, 5 oktober 2020.

Het leven begint weer. Pinkie komt werken. Judy kort naar Quezon. Begin van de maand betekent geld halen. Ze komt met wat groene planten, met namen als zebra, giraffe en andere uitheemse dieren terug. De greenhouse loopt vol.

Dinsdag, 6 oktober 2020.

Judy gaat weer vroeg naar Puerto voor boodschappen, betaling van de SSS, haar sociale verzekering, medicijnen en andere noodzakelijkheden.

Het regent pijpenstelen en ik besluit binnenshuis aan de slag te gaan. Beetje bij beetje haal ik boeken, dozen en grammofoonplaten uit de boekenkast weg en stapel ze in de zuidwesthoek van de living. Stapels tot kniehoogte. De poezen vinden het maar niks en vluchten naar buiten. Teddybeer echter besnuffelt alles, maar gooit goddank niks om. Brave hond.

Om m’n rug te sparen blijft het bij alleen een ochtendje werken. Daarna puzzelen met de Volkskrant. Rond de lunch en na de siesta. Tot Judy thuis komt. Bijna samen met Yofil, die op de motor arriveert. Hij gaat solliciteren bij het gemeentehuis van Quezon. Er is een vacature voor ‘lerarenhulp’ [ aanmaken van modules op internet ] bij de lagere school van Ladayon. Het gaat om vijf dagen van vijf uren per week, en hij denkt het te kunnen combineren met z’n baan voor een toeristbureau, ook veel internetwerk (twee weekenddagen).

Woensdag, 7 oktober 2020.

Een dagje als gisteren, maar nu met werk aan het lege boekenrek. Voorzichtig haal ik de boekenplanken tussen de staande delen weg en plaats het netjes en overzichtelijk tegen de muur. De dames willen het morgen schoonmaken.

De dames zijn gisteren en vandaag druk doende om de keuken te herinrichten. Twee provisiekasten met inhoud en al verhuizen van de woonkamer naar de keuken. Een verhuisdoos van zolder brengt het laatste serviesgoed naar de keuken. Het lijkt al bij al op een landverhuizing. En toch, aan het einde van de dag is er meer ruimte in de keuken dan ooit tevoren. Moet ook, want zaterdag komt Erik weer schilderen en hij moet overal goed bij kunnen.

Het avondeten bestaat uit verse ijsbergsla, andere sla, olijven, uienringen, tomaat en griekse kaas van een griekse koe, feta dus. Met op de verpakking de verrassende naam: Corona. Met grote letters, haha. Maar ja, de naam corona (kroon, uit het spaans vertaald) zie je meer. Ergens heb ik nog een paar sigaren in een doos. Ook Corona! Eet smakelijk en blijf gezond.

Donderdag, 8 oktober 2020.

Een rommelige dag. Het enige wat uit m’n handen komt is het verplaatsen van het schoongemaakte frame van de boekenkast. Weg uit de ‘lege living’, op z’n plek in de slaapkamer. Met de eerste planken en wat boeken en dozen. DE GROTE VERHUIZING! Een begin.

‘s Middags rust. Siesta en een leesboek.

Vrijdag, 9 oktober 2020.

Met vereende krachten plaatsen we de laatste delen van het boekenrek naast de kledingkast in de slaapkamer. Plank voor plank. Opnieuw bewijst Duitsland z’n gründlichkeit bij het maken van materialen. Zo’n dertig jaar oud, via Groningen en Nijmegen naar Palawan. Het hout ziet er nog steeds gaaf uit en de zilte winden die bij tijden door het huis gieren hebben geen vat op de metalen houdertjes waarop de boekenplanken rusten.

Ik maak een begin met het schoonmaken en poetsen van een serie boeken, met een doekje en een kwast. Hier en daar zit een dode spin, of een ander beestje, verstikt in verzamelde stof. Uit een verzameldoos met exlibris kruipt een kleine kakkerlak. Allemaal tropisch leven. Ook tussen en in de boeken. Schoonmaken is derhalve dringend gewenst. Stapel na stapel, haha. ‘Boeken kloppen’, noemde mijn vader dat.

Voor 70 euro neem ik de I-phone van Yofil over. Hij heeft twee cellphones en heeft geld nodig om zijn motor af te betalen. Na een Macbook en een Ipad ooit, word ik nu ingewijd in de geheimen van een Iphone. Stapje voor stapje.