Termieten en een wandelende hut

Vrijdag, 7 mei 2021.

Judy en Yofil zijn weer een halve dag naar Quezon. Steeds papierwerk bij de municipal. Het postkantoor is open, en er zijn een vijftal afschriften van Visa-cards. Redelijk op tijd. Van januari en februari.

Bij de achterdeur maakt Judy ‘s middags een foto van een ‘verliefd vogelstelletje’op het electriciteitsdraad. Helaas een beetje onscherp. Maar dat telt niet als je in the mood bent.

Zaterdag, 8 mei 2021.

Een motvlinder buiten tegen het slaapkamerraam laat zich makkelijk fotograferen. Als ik probeer vanuit de tuin op hem in te zoomen, omdat de bovenkant van de vleugels een veel mooiere tekening heeft, vliegt ie weg. Jammer. De Vlinderstichting in Wageningen had het wel graag willen zien.

In de slaapkamer voltrekt zich een drama. In het hout van de boekenkast zitten witte mieren: termieten. Ze hebben zich op plank 12 ook al de boeken binnengevreten en we hebben er een dag werk aan om een en ander op te schonen, dan wel een rij boeken te schiften: voor behoud of voor de brandstapel. Later ontmantelen we de hele bubs. De planken gaan naar het terras om daar enkele dagen met anti-mier te behandelen. ‘Schone’ boeken en grammofoonplaten gaan op stapels in de woonkamer.

Zondag, 9 mei 2021.

Jeebee komt ‘s ochtends bij me als Judy en Yofil op de motor naat Tagusao zijn en vraagt me of ik een geheimpje kan bewaren. Natuurlijk kan ik dat. “Ik ga naar Quezon om een bloemetje voor opoe en nanay te kopen. Jayzel heeft vanuit de VS geld overgemaakt. Vanwege moederdag.” Een kwartier later is ze weg.

Tijdens Happy Hour komen Jeebee en Yofil om de hoek van het huis. Bloemen (rode rozen en gipskruid!) voorop, taarten in dozen en een pizza in hun kielzog. Niet alleen Happy Hour, maar ook Happy Mother’s Day. Feest. Tranen biggelen over de wangen. Ook ik ben ontroerd. Later hebben we contact met Jayzel en haar dochter Meka. Hartverwarmend.

Maandag, 10 mei 2021.

Judy naar Quezon. Voor gas, bier en solignum, de anti-mier. Als ze terug is ga ik de boekenplanken weer bij langs en spray opnieuw op de aangevreten delen. Af en toe komt er nog een termiet uit het zachte binnenhout, maar na de behandeling lijk ik te winnen. Afwachten. Morgen opnieuw bekijken.

Yofil, die vandaag vertrekken zou, heeft dat afscheid uitgesteld. Voor de vierde maal. Het zal nu woensdag worden. Naar Puerto. Ben en blijf benieuwd. Wel gaan we vandaag op het staatsieportret. De hele club. Van links naar rechts: Yofil, opoe Tarsing, Henk zelf, Judy en Jeebee. Pinkie bedient de camera.

Dinsdag, 11 mei 2021.

Er komt vandaag – op het strand voor ons huis – weer eens een hutje voorbij. Ik snel met de Ipad naar ze toe voor een foto. Prompt nemen ze pauze, zetten de hut op de grond en rekken zich de spieren los. Als ik ze op de korrel heb, roep ik SMILE en ze schieten collectief in de lach. Dat is goed te zien, want er wordt geen enkel mondkapje gedragen. Even later tillen ze de kubo weer op en lopen verder. Nu gauw een video, haha!

Een uurtje of wat later komt een lang kippenhok langs. Met drie man is dat best te doen. Je kan in onze huiskamer de kippen herrie horen maken. Lachwekkend. Geen plaatje!