MERRY CHRISTMAS

Zaterdag, 29 augustus 2020.

In de greenhouse, hoe kan het ook anders, krijgen de planten extra water en worden de potten verplaatst, nog een geschikt en hergeschikt. De verschillende kleuren blad even bij elkaar voor een foto en dan weer terug naar hun plek. Het blijft avonturieren in het groen en mét het groen.

De tweede keukenkast is aan het einde van de middag klaar en wordt naast de eerste opgehangen. Jammer genoeg lukt het net niet zoals pastor wil. De kast hangt een beetje voorover, maar gaat de volgende week zaterdag ‘in het gelid’, zo wordt ons beloofd.

Zondag, 30 augustus 2020.

Zeldzaam rustige dag, hoewel we in de middag bezoek krijgen van Pinkie, haar schoonzus, Elfie en diens dochtertje. Het gaat om de vier biggen. En hun moeder, die maar niet zwanger wil worden. We maken afspraken over verzorging, voeding en verkoop.

Bij het afsluiten van de dag, na een onverwacht lange brown-out, zie ik een mailtje van Robert. Daar ben ik blij mee, en morgen neem ik de tijd om te beantwoorden.

Maandag, 31 augustus 2020.

Het is vandaag de laatste maandag van augustus en dat berekent: National Heroes Day, de dag waarop een reeks helden van de Filippijnen worden herdacht en geëerd. Pinoy die hun leven gaven of bekend zijnd zijn van heroische daden. Bewust is gekozen voor een specifieke maandag, zodat met die vrije dag een long weekend kan worden genomen, om de economie niet al te zeer te pijnigen.

Desondanks komt Erik gewoon klussen. Pastor moet naar Rizal voor een ander zaakje. En feestdag of niet: zowel Elfie als Pinkie komen werken.

Ik snoei een bougainville en Elfie plant het snoeisel bij het toilet van de strandhutten, in de hoop dat ze eerdaags wortel schieten en uitgroeien tot groen met bloem.

Aan de achtermuur van het buitentoilet hangen, in de schaduw van zon en publiciteit, twee fraaie bloemen, die graag op de foto willen. Dat gaat door, en daarmee wordt de maand afgesloten met de focus op flora.

Als Erik om vijf uur weggaat, zijn de muren en de kast in de slaapkamer ivory geschilderd, een zachtgele kleur die het vertrek helderheid geeft, en de vloer is tile-red, een soort boreaux-rood, zoals ook de vloer in de badkamer en de lage cementen muren van de woonkamer. Het ziet er fantastisch uit. De slaapkamervloer nog één keer, dan deuren voor de kast met spiegel en glas, waarna ons bed weer terug kan. En aansluitend de boekenkast uit de woonkamer verplaatsen naar naast de kast. Nooit klaar.

Inderdaad, nooit klaar, maar augustus is vanavond voorbij. We kijken twee speelfilms en waarachtig, om twaalf uur is het zowel 12.00 als 0.00.

En op dat laatste proosten we alsnog voor het slapen gaan: het is de eerste dag van september. En dat betekent dat de Filippijnen per deze gloednieuwe dag gaat aftellen naar Kerst: nog 115 dagen, dus alvast, geloof het of niet, een Merry Christmas. De kurk van m’n fles rum getuigt overigens van kerst tot kerst van de kerstman. Voor mij heel normaal, haha.