Maritieme grafiek

Donderdag, 4 juni 2020.

Van Yofil krijg ik een foto van de Fundan-Family-House, zoals hij het noemt. Ik blijf het evenwel de dependance noemen van Shamans Beach B&B. Hoe je het ook wend of keert, het is een fraaie aanwinst en deze foto is heel wat beter dan de mijne eerder. Komt ie:

Een reusachtige sprinkhaan aan het kozijn van onze tuindeuren, wiegend heen en weer, als overweegt het weg te springen. Maar, nee, hij blijft zitten, als in trance, mediterend misschien. Tot ver in de middag.

Toto en z’n broertje cleanen de tuin rond de strandkubo’s en zorgen voor een superschoon aanzicht. Zaterdag komt Ian de opgeschoonde palmboomgaard voorzien van een houten hek. De daartoe benodigde palen zijn inmiddels geleverd en liggen te wachten op verwerking..

Vrijdag, 5 juni 2020.

Voor de eerste maal liggen er op één dag twee (!!!) verse eieren in het nest van de stipkippen. Ongetwijfeld van twee verschillende kippen. Dat biedt perspectief.

Zaterdag, 6 juni 2020.

Ian en Toto timmeren vandaag een hek bij de strandkubo’s. Het loopt vanaf het strand naar nabij het zandpad, waar niet alleen een toegangsbord de weg wijst, maar waar een echt groot hek de ingang provisorisch afsluit. Voldoende om ‘avonturiers’ toch tot stoppen te dwingen. Mensen die gereserveerd hebben weten het met gemak te openen.

Habagat! De moessontijd is aangebroken. De hele namiddag schuift een zwart gordijn van zware wolken langs de horizon en de hemel is daar een en al geflits van weerlicht. Het zwakke gedonder bereikt onze oren als de wind vanuit zee komt, maar onophoudelijk draait de wind 180°, komt dan vanuit de bergen en het onweer hult zich in stilte.

Bij ondergaande zon rijdt een motor over het strand, die – wat je noemt – vastloopt in het mulle zand. Een vriend komt hem te hulp, maar het wordt toch lopen. Naast de motor.

Heel misschien voor donker thuis?

Zondag, 7 juni 2020.

Voor alles scheer ik me in de buitendouche, waarna we samen gaan zwemmen. Samen betekent hier, dat onze Teddybeer mee gaat. Net als gisteren. Hij is dol op het water en zwemt naar hartelust zijn rondjes, zo koddig om te zien. Niks geen bangigheid. Kende ik al zeehonden en zeeleeuwen, nu zie ik een zeebeer.

We ontbijten met een uitsmijter van eieren van de parelhoenders. Wow. Bij het kapotslaan van de schalen wordt duidelijk dat de grotere eieren steeds twee dooiers hebben. Wat een luxe. En dat is de late lunch, met grote gemarineerde garnalen van de bbq ook. Een echte zondag.

Maandag, 8 juni 2020.

Ian en Toto zijn terug en continueren het werk aan het houten hek. Elfie is weer hier en regelt de merienda’s én de lunch. Voor haarzelf en voor de hardwerkende boys.

Judy is naar Quezon om allerlei boodschappen te regelen. Boodschappen, die later op de dag door Albert met de topdown. Vooral groentes, vis van de markt, ossentong van de slager, kratjes bier en containers water.

In de tuin ontwaar ik één enkele bloeiende wilde bloem. Uit ervaring weet ik dat die langer dan een week zo zal blijven pronken met zichzelf. Waard om een foto van te maken.

Het hoge water van twee meter heeft opo het strand even na de lunch een soort dijk opgeworpen en achtergelaten. Bij laag water rond zessen zien we de kippen over ‘het wad’ heen en weer rennen. Ik leg Judy uit dat ‘de kipp’n boet’ndieks goan’. Je ziet alleen de koppen heen en weer gaan. Als Teddy ze in de gaten krijgt, huppelt ie stompelig achter ze aan. Weer is de beer los, wat hilarisch uitziet, zo koddig.

Dinsdag, 9 juni 2020.

Een echte moessondag. Gedurende de ochtend prachtig weer, vol zonneschijn. Vanmiddag groeit de bewolking tot aardedonker en de regen komt, gepaard met onweer.

Elfie doet vanochtend de was en hangt het in de zon om te drogen. ‘s Middags snel verhuizen naar onder het balkon, onderdaks, van de kubo.

We lunchen gedrieën overgebleven kliekjes. Resten van de barbeque, kippensaté, varken en garnalen, vers gegrilde bell-peppers. Ananas na. Lekker, samen smullen.

Judy en ik maken een boodschappenlijst voor morgen, in Puerto Princesa. Koffie bij NCCC, kaas bij Bruno, leverpastei en zalm in blik bij de SM, betaling aan de verzekering, betaling aan de SSS, verse groente bij Robinson, op maat geslepen glas voor de keukenkastjes bij Golden Doll, medicijnen bij Mercury of Watson, halsband voor Teddy. Het wordt geen boodschappenlijst, maar meer een waslijst. En is het postkantoor open en ligt daar misschien naar Quezon te versturen post? Vragen, vragen, vragen. Morgenavond weten we meer.

Woensdag, 10 juni 2020.

Kwart voor zes wordt ik wakker. Judy is al lang weg. Niets van gemerkt. Met de shuttle van vijf uur bij Sawmill. Op naar Puerto. Zwemmen, douchen in de zon en kleden. Ontbijten. De Volkskrant met het nieuws van gisteren lees ik vandaag op het scherm. Koffie in de hand.

Bij het jutten van plastic en glas vind ik twee kinder-slippers, waarvan er bij eentje de bovenband gebroken is. Ik neem ze mee, maak ze schoon en laat ze in de zon drogen. Daarna lijm ik de band aan de zool en het voelt na een uurtje harden stevig en solide aan. Ik geef ze aan Elfie, die er blij mee is: voor haar dochtertje. Ik denk aan m’n padvindersleus: ‘Goeie daad gedaan, laat je penning van je linker naar je rechter broekzak gaan’. De penning ligt, goed bewaard, in een doosje in de boekenkast, haha. Wat dacht je dan.

Eerder dan gedacht komt Judy weer thuis. Met de shuttle zelfs, dankzij de voor onze keuken bestemde grote en superzware glasplaten, die moeilijk te vervoeren zijn. Als de dozen met boodschappen worden uitgeladen, stapt er een passagier uit het busje om foto’s te maken van onze plek. “Beautiful here”, is het commentaar. Ik wijs op de kubo en zeg haar dat dat de mooiste plek is voor een B&B-verblijf. Terug in het busje schrijft ze meteen op: shamansbeach.com

En zo moet het ook. We pakken meteen de verse spullen uit en plaatsen het in de koeling. Het blikwerk kan wachten tot morgen. Na ons happy hour laten we de duisternis achter ons en eten een JollyBurger bij de tv. Lunch-nieuws met Aaron van de BBC en ontbijtnieuws van John bij CNN.

Donderdag, 11 juni 2020.

De hele dag regen, regen en nog es regen. De vochtigheidsgraad stijgt en alles voelt klam en soms plakkerig aan. Het is een wonder dat we wifi en tv hebben. Happy hour in een schipperstrui. ‘s Nachts valt de waka-waka uit, die net zo min zon heeft gezien als wij.

Vrijdag, 12 juni 2020.

De kip zit al vroeg op z’n nest en als ie er van af komt ga ik, als altijd, meteen kijken. Tot mijn verrassing zie ik maar één ei, terwijl er nog twee van gisteren hadden moeten liggen. Eén ei is weg. Ik sta voor een raadsel. Heeft een zwerfhond het gepakt? Of is er iemand in donker langsgekomen om een ei te stelen? En waarom dan niet allebei?

Als de kip er later weer zit en ik vervolgens weer ga kijken zie ik er twee. Eén vers ei, dat ik toch maar meteen meeneem.

Beer, zoals ik hem kortweg noem, steelt dagelijks de show. Zeker als ie ergens plompverloren neerploft met één achterpoot recht achteruit. Eerdaags komt er nog wel eens een foto van hem tussen de kippen als die hun ochtendvoer krijgen en Beer zich tussen de rondom pikkende kippen voegt, vaak samen met één van de drie kittens. Wat een fraaie broederschap.

Voor de rest vandaag: het is ‘Independance-Day’. Ware het niet dat de nationale lock-down zorgt voor gesloten instellingen, dan is in ieder geval vandaag alles dicht. Onafhankelijksdag, ter viering van een zelfstandig Filippijnen. Jaarlijks.

Zaterdag, 13 juni 2020.

Ik doe vandaag niets anders dan met het mobieltje van Judy foto’s maken van maritieme exlibris, die ik dubbel heb. Dat zijn er een slordige 200. Met non-maritieme er aan toegevoegd kom ik op ruim 500 voor ruil beschikbare exlibris, afgebeeld in een foto-bestand plus een uitgebreide beschrijving van art en artist in excel. Toe te mailen aan andere verzamelaars. Op hoop van ruil.

Eén afdruk mag hier wel. Een kopergravure, gemaakt door de Oostenrijker Victor Schapiel (geb. 1941), grootte 55x44cm, bruin-wit. Voor landgenoot O.P. (= Ottmar Premstaller, groot verzamelaar).

En daarmee besluit ik dit dagboekdeel. Klaar voor shamansbeach.com

Wie belangstelling heeft voor te ruilen grafiek, aarzel niet en schrijf naar shamansbeach01@gmail.com of kom bij ons logeren en bezichtig mijn maritieme collectie.