Lente-weekend!

Woensdag, 26 mei 2021.

Mijn dierbare neef Henk Berend aan de line. Gisteren. Zijn vertrouwde stem klinkt alsof ie naast me staat, luid en helder. Fijn! Wat later zie ik zijn facebook met een leuk plaatje over het begin van de lente… Ik krijg een ouderwetse lachbui en besluit het over te nemen in m’n dagboek. Iedereen mag meelachen.

Mammie Stipkip zit gedurig op haar eieren en Pappie dus òngedurig, loopt overal, maakt hier en daar wat herrie, eet vaak en veel korrels en drinkt aansluitend water uit de drinkbak van Teddy, die daar geen probleem van maakt.

Vanaf ons terras heb ik goed zicht op de bewegingen van Pappie Stipkip op het strand. Hij scharrelt in alle rust wat rond, tot ie opeens een krab ziet en de achtervolging inzet. Kris-kras door het mulle zand. Dan…. komt een ijsvogel uit de lucht vallen. Als een jachtvliegtuig scheert die over de kip en probert tegelijk de krab te vangen. De kip, veel groter en sterker dan de ijsvogel fladdert omhoog en gaat in de aanval. IJsvogel vliegt terug naar z’n boom. De krab is inmiddels verdwenen en ik moet denken aan: “Twee honden vechten om een been, een derde gaat er ras mee heen.”

Donderdag, 27 mei 2021.

We ontbijten met een courgette-ei-omelet en iedereen waardeert de kookkunst van Judy. Daar komt nog bij dat zowel Jeebee als Pinkie de Nederlandse taal dusdanig machtig zijn dat ze tijdens de maaltijd verzuchten: “Lekker!” En dat doet me goed. Even goed als dat ze bij het aan tafel gaan elkaar in het Gronings toeroepen: “Eet’n!!!!” Ja, ja, het gaat allemaal prima hier. Ëetsmakkelijk”volgt en soms is er iemand die dan nog eens “dankjewel” weet te stamelen.

De ‘blood-moon’ van de afgelopen nacht is knap tegengevallen. We zagen de maan inderdaad verkleuren door de verduistering, maar wolken zaten in de weg. Ook de telescoop die we hebben bracht niet wat we dachten. Volgende keer hopelijk beter.

Ook het hoog waterpeil van 2,1 mtr van deze ochtend, afgezet tegen een eb van -0,5 in de middag is niet spectaculair. Hoewel er een hoogteverschil is van ruim 2½ meter komt het water maar voor de helft het strand op. Dank zij het rustige weer. Amper wind. Bij het lage peil hebben we extra strand en kunnen we weer es wadlopen, haha.

In Nederland, zo belooft de krant krijgt men eindelijk echt fraai lenteweer. Geniet ervan, mensen!