Kolibrie

Vrijdag, 17 juli 2020.

The day after… Gisteren is alles al opgeruimd en niets wijst op de party van gisteren, of het moet al de hoeveelheid pannen met inhoud zijn. In de keuken binnen en in de keuken buiten.

De zee is als een spiegel onder een strakblauwe hemel. Walang hangin, geen zuchtje wind. Judy en ik trekken een spoor van golfjes als we de zee in gaan en Beer maakt een prachtige V als ie naar het strand terug zwemt.

Vanavond opnieuw spektakel aan de horizon wanneer de zon achter de palmen zakt. In de Volkskrant las ik interviews met mensen die aan zee wonen, en één vrouw zei daarover: “het is net een levend schilderij”, doelend op het strand, de branding, de zee en de hemel daarboven. Gelijk heeft ze, dat is zeker.

Wanneer de schemering inzet komen de parelhoenders nog es om eten schreeuwen. Maar ze hebben genoeg gehad en ik roep ze toe: jullie kunnen van mij de boom in. En waarachtig, een goed verstaander heeft maar een half Nederlands woord nodig: ze gaan naar de bloemenboom en nestelen zich voor de nacht, haha.

Zaterdag, 18 juli 2020.

Het wordt tijd voor een vogelkooi. Voor de zoveelste keer vind ik een jonge kolibrie op het terras. In alle rust kan ik er een foto van maken. Het vliegt niet weg. Pas als ik de humming-bird wil pakken vliegt/loopt ie naar iets verderop. Toch grijp ik het en ben al lang blij dat er geen poes in de buurt was. Ik ga naar de buitenkeuken, waar een laag nipadak boven hangt en gooi het vogeltje er op. Daar stuntelt het hoger en hoger naar de bovenrand. Goed zo. Voorlopig veilig. De gedachte aan een vogelkooi laat me echter niet los en ik ga het er met Judy over hebben. Van rotan en pitriet is zoiets hier al gauw door iemand in elkaar geprutst.

Pastor en Erik zijn in de weer met het meten, zagen en schaven van hout voor wat alsnog keukenkastjes moeten worden. Aan het einde van de dag liggen twaalf lange en negen korte ‘paalplanken’ klaar. Volgende week zaterdag verder.

Ian heeft z’n eigen klus: het branden van houtskool. Van de doppen van de kokosnoten, waarvan gisteren de kopra is verkocht. Zo wordt alles benut.