Kerstpakket en Haviksmot.

Zondag, 24 januari 2021.

Ik stuur een bericht naar de Nederlandse Vlinderstichting, die ‘onze rups’ duidt als zijnde de pijlstaartrups van de zogeheten Haviksvlinder, die in werkelijkheid een motvlinder is. Knappe mensen daar in Wageningen, want het beestje komt in Nederland natuurlijk niet voor. Op hun indicatie bekijk ik de mot op internet: Pergesa acteus. Waar bij aangetekend: In Metro-Manila, the Philippines, this synanthropic species has been reported as being active at daybreak and during rainy weather, when it has been observed to drink from water puddles next to roads (Dvořák, 2014)

Ook de foto pluk ik van de site. Indrukwekkend. Nu nog in het echie!

Maandag, 25 januari 2021.

Vandaag is het feest. Judy krijgt op het postkantoor in Quezon post overhandigd. Het is het Kerstpakket van nicht Liesbeth uit Groningen die ons de vlag doet wapperen. Na 4 maanden reizen is het aangekomen en we vieren er dus een feestje bij. Hollandse cadeautjes, muziek van List en Shaffy, kruiden voor gehakt, onderzetplaatje van de Hema, sieraden, chocolade, marsepein, het kan niet op. Plus een twee pagina’s lang gedicht van Sint en Piet. Liesbeth, je bent geweldig, haha.

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag vervliegen zonder internet, veelal zonder stroom. Nee, het is niet saai, maar er gebeurt gewoonweg weinig. Lezen dus, en veel in de tuin.

Zaterdag, 30 januari 2021.

Deze dag wordt gemarkeerd door een groepje van vier man, die in de ochtend aan de deur komen en vragen naar Judy. Zoals gewoonlijk. Maar die is op de motor naar Quezon en wordt pas rond de lunch weer thuis verwacht. Ze druipen af en komen vroeg in de middag terug.

Het blijkt om ons internet te gaan. Ze hebben een ontvanger met opschrift PLDT bij zich, die met een antenne een beter resultaat levert dan onze huidige machine. Bovendien zijn onze maandelijkse kosten voor 20K MB beduidend lager. Judy doet zaken, terwijl ik m’n siesta vier.

Uiteindelijk wordt afgesproken dat ze op 11 februari terugkomen om de boel te installeren. Ik hoop dat we dan – buiten stroomstoringen – van de internet-wifi problemen af zijn.

Zondag, 31 januari 2021.

Zondagen zijn meer en meer zondagen. Geen werkers. Relaxen, het liefst in de tuin en op het terras. Hapjes… Vooraf aan de lunch een Aziatische Tiger Bier. Op het etiket vind ik inderdaad de naam van Heineken, die ooit de brouwerij overnam. Proost, dus.

Met opoe gaat het langzamerhand wat beter. Elke nacht komt haar vriendin Laura bij haar slapen, samen met kleindochter BiBi.

Daner komt vanuit Tagusao met een papaya. Vers van de boom geplukt. Ik doe me er tegoed aan, en denk aan kleindochter Thea, die ooit een liedje voor me zong. Iedereen mag meezingen, op de wijs van Broeder Jacob:

Watermelon, watermelon,

Papaya, papaya,

Banana, banana, banana, banana,

Fruitsalad, fruitsalad.

Nog wel even m’n bordje laten zien natuurlijk.

Het is de laatste dag van de maand. Ik sluit de kas- en bankboek af. Morgen februari en ik zeg tegen Judy dat dat mijn lievelingsmaand is, met eenzelfde inkomen, maar slechts 28 dagen, haha.