Het dooit hier ook…..

Zondag, 7 februari 2021.

Met regelmaat hebben we telefooncontact/sms met JeeBee, die een goeie vlucht had, precies volgens plan is geland in Manilla en nu in quarantaine is in de Holiday Inn ter plaatse, dichtbij het vliegveld vanwaar ze eerdaags naar Puerto zal vliegen.

Van de Volkskrant vernemen we dat dat nieuwsblad morgen niet aangemaakt zal worden. Om de simpele reden dat Nederland te kampen heeft met een koudegolf, gepaard gaande aan veel sneeuwval.

En wij drinken ons biertje op het terras, als Chin, voormalige buurvrouw met vier kinderen bij ons komt vragen of haar oudste hier misschien zou mogen werken. Jammer, jammer, maar we hebben Pinkie en dat is voldoende. Helaas.

Dan binnenshuis, genieten we van een heuse kaasfondue met echte zwitserse kaas (geen hollandse zwitserse (strooi-)kaas, want die kennen ze in Zwitserland niet) van Bruno’s.

Maandag, 8 februari 2021.

De ‘werkweek’ is weer begonnen en graag hadden we Erik hier gezien, maar die blijft uit beeld. En later horen we dat Pastor is uitgeschakeld vanwege pijn in zijn rug.

Pinkie zie ik de hele dag lachen. Rex, haar mannetje komt vrij van quarantaine in de barangay-hal en mag vanmiddag naar huis. Pinkie blij. En onze biggetjes ook, want die zijn wel aan Rex toe te vertrouwen, haha.

Dinsdag, 9 februari 2021.

Vandaag krijgen we een antenne geplaatst voor een ander internet-systeem. Maar de mannen die het zouden plaatsen blijven de ochtend weg. Een berichtje uit Narra leert ons dat ze daar staan te wachten op de hen toegezonden materialen.

Erik komt vandaag gelukkig wel, en hij bewerkt de geleverde bamboe tot smalle repen, die bestemd zijn voor de vloer van de B&B. Én als opstappertje voor de trap, zodat met het stampen van je voeten het zand dat aan je schoenen of slippers zit door deze ‘mat’ verdwijnt en trap, balkon en kamer minder zand te verduren krijgen.

Woensdag, 10 februari 2021.

Nog steeds geen boys met de antenne. Het blijft wachten. Goden zij dank dat pastor zich wél laat zien, de rugpijn thuis latende. Hij sloopt de oude vloer van de B&B beetje bij beetje en timmert de nieuwe bamboe er in. De oude bamboestroken blijken termieten te bevatten en mede oorzaak van de ‘zwakke, slappe vloer’. Erik heeft elders een klus en dat is prima.

Donderdag, 11 februari 2021.

Pastor komt eer in z’n uppie en gaat verder met zijn vloer. Het doet me denken aan het legendarisch: ‘…en de boer hij ploegde voort’.

Vandaag, halverwege de ochtend, komen ze: Anziel en zijn neefje met de parabool antenne en de PLDT-modem en gaan aan de slag. Eerst wordt de ‘kippenboom’ (zo genoemd omdat onze parelhoenders daar elke nacht op stok gaan) dusdanig gehalveerd dat er plaats is voor werkers én de antenne. De pijp waarop ze de ontvanger plaatsen is echter slechts zes meter lang (zie foto) en ze willen een tweede pijp om dus hoger te komen voor een betere ontvangst. In Tagusao lukt het ze een tweede op de kop te tikken. Bij Blacksmith NoNoy wordt de zaak aan elkaar gelast. Als alles klaar ligt voor installatie is het schemerdonker. Het voorwerk is gedaan. Morgen verder.

Vrijdag, 12 februari 2021.

En ja, inderdaad: het vervolg, zowel met de antenne in de kippenboom als aan de vloer van de B&B. Pastor heeft geen verse bamboe meer om te verwerken en het enige wat hij kan doen is het verwijderen van alle oude bamboe, dat hij overigens graag meeneemt naar zijn huis. ‘Voor een hek voor m’n kippen’, knipoogt hij, en sjouwt bundels huiswaarts. Prima, blij dat hij er nog wat mee kan.

De boys zien met moeite kans om de buizen met parabool in de kippenboom te krijgen. Steunend en verankerd op een horizontaal stuk boomstam wordt het uiteindelijk een kunstwerk van ruim 14 meter hoogte. De mensen die over het strand voor ons huis langs komen kijken met verbazing naar het in de harde wind en regen licht zwaaiend geval boven de boom. Het is dan ook een spectaculair gezicht.

Zaterdag, 13 februari 2021.

Ha, geen werkers over de vloer. Wel regen en regen en regen. Niet te zuinig, en daar komt nog de harde wind bij. Geen sterveling komt ook maar in de buurt van ons. Ook Bimbo, de man die ons bamboe zou brengen blijft buiten beeld.

Wel hebben we een indringend contact met JeeBee. Ontslagen uit quarantaine in Holiday Inn, negatief getest en gelukkig, bevindt zich nu in een opvang, met een ticket om zsm van Manilla naar Puerto te vliegen. Goed bericht.

Op het muurtje van het terras zie ik weer es een rups lopen. Deze zit vol haren en Judy waarschuwt me die niet aan te raken. Gevaarlijk. Ik fotografeer en stuur de foto op naar de Vlinderstichting in Wageningen, in de hoop te vernemen van welke vlinder deze rups afkomstig is. We zullen wel zien.

Zondag, 14 februari 2021.

Simunong met haar paden, tuintjes en huizen staat blank. Het water zinkt niet weg in de bodem en kan verder nergens heen. Ook de Spillway is onbegaanbaar, de Tagusao River spoedt zich als een stroomversnelling royaal over de betonnen brug en bereikt zelfs het looppad van de hangbrug ernaast, zodat er in het geheel geen verkeer te zien valt.

Tijdens Happy Hour hebben we Arjen en Winny aan de lijn én in beeld. En zo zien we ook het landschap van een deel van Velhorst, wit van de sneeuw. Arjen: ‘ik heb vanochtend nog geschaatst, maar morgen gaat het dooien’. Ik zal hem morgen mailen met een foto van het dorp hier, met de opmerking ‘hetdooit hier ook‘.

De mogelijk gisteren, uiterlijk vandaag aan te leveren bamboe voor de vloer van de B&B blijkt een ònmogelijkheid. De regen houdt aan en aan. Geen Bimbo, geen bamboe.

Judy en ik gebruiken onze maaltijden binnen. Horizontale regenbuien maken het terras onbegaanbaar. Als halverwege een film de stroom uitvalt gaan we naar bed.