Geen equinox, wel Oranje….

Donderdag, 17 juni 2021.

Judy naar Puerto en ik vul de woonkamer met klassieke jazz van Bix Beiderbecke, bijna honderd jaar oud. Ik gebruik daartoe Spotify, een gratis site, waar je allerlei soorten muziek kunt beluisteren. Zijn grammofoonplaten blijven onaangeroerd waar ze staan. Bij de collectie in het boekenrek.

Om twaalf uur krijgen we een telefoontje van Judy, dat er geen shuttle naar hier komt en dat ze er iets op moet verzinnen. Advies: pak welke shuttle dan ook, die naar Quezon gaat. En als het kan zo snel mogelijk. Als je daar bent bel je Jeebee en die haalt je met de motor. Eventuele boodschappen kunnen morgen wel met Leonard’s worden nagebracht.

Maar het gaat anders. Altijd gaan ‘de dingen’anders. Niet alleen Leonard is deel van de shuttlemarkt, maar ook haar concurrent Charing. En dié rijdt gelukkig wél. Om half zes is ze hier. Samen met de broodnodige, zo niet dringende, medicijnen (tegen vlo en worm) voor Teddy.

In Nijmegen weten we Quirine jarig. We proberen haar middels whatsapp te feliciteren. Na enige keren lukt het. We zingen en hebben een goed contact, dat echter tot een plotseling einde komt. Onverklaarbaar, want we hebben stroom. Dus toch nog maar een mailtje ter afsluiting. Morgen. We gaan eten. Hamburger, vers uit Puerto. Bij de buis. Fawlty Towers. Altijd genieten.

Vrijdag, 18 juni 2021.

In het gesprek met Quirine werd de equinox, op de 16de juni in m’n dagboek gemeld, door haar in twijfel getrokken. En terecht, leerde ik via internet. Die dag is weliswaar de langste dag (voor de noordelijke helft van onze aarde), maar met het woord equinox wordt het moment geduid waarop de zon loodrecht boven de equator ofwel de evenaar staat. Dat is in maart en in september, de 3e en de 9e maand. Zo logisch eigenlijk.

Zaterdag, 19 juni 2021.

We hebben fantastisch mooi weer. Zonnetje en geen wind. Echt tropisch weer, waarbij het zonder wind wel puffen is rond het middaguur. Twee bangka’s, afkomstig van een ander deel van Palawan, liggen op de spiegel voor anker. Ze mogen niet aan land en mogen geen vis vangen om af te leveren: quarantaine. Een touw, strak over het strand getrokken, moet motorrijders tegenhouden. Nou, dat werkt van geen kant. Elke motorrijder bukt zich, duwt het touw en rijdt er onderdoor. Geen controle, geen disciplne.

Dankzij internet kan ik de uitslagen van het EK voetbal goed volgen. Dus weet ik dat Nederland zowel de Oekraine als Oostenrijk heeft verslagen, haha. Na de wedstrijd tegen Noord-Macedonie op naar de achtste finale. De wereld kleurt weer oranje en Shamans Beach, vanochtend nog blauw, kleurt oranje mee. We proosten bij dit spectaculaire uitzicht: Happy Hour, haha.