Bamboe! We gaan weer timmeren….

Maandag, 1 februari 2021.

Er komt een berichtje uit Zweden van Jean, een Pinoy, die foto’s meestuurt van een door haar mogelijk te kopen beachlot in Sowangan. Samen met de vraag of het leven daar wel safe is, want haar vriend hoorde verhalen over een actief rebellenleger en meer. Ik schrijf haar dat we in de jaren dat we hier wonen nooit problemen hebben gehad en dat we binnenkort ‘haar lot’ zullen opzoeken.

Verder ben ik de hele dag bezig om pensioengeld naar Quezon te krijgen. Gelukkig lukt het me vooraf aan Happy Hour, waarmee die ook echt happy wordt, zodat we kunnen genieten van een Tiger Bier, op naam van Heineken gebrouwen. En dat wil ik weten.

Dinsdag, 2 februari 2021.

Het zonnetje schijnt volop en ik ga me scheren en douchen bij de dirty kitchen. Half in de zon, half in de schaduw van de kokospalmen. Teddy blijft voor de deur van de douche liggen om de wacht te houden. Lief beest. Hij is weer helemaal okay.

Judy gaat op de motor naar Quezon voor enkele nodige aankopen. We hebben samen nog net een lunch, waarna ze bij Ian achterop naar Brooke’s Point afreist om in het hospitaal daar medicijnen voor opoe te kopen, die in Quezon niet te krijgen waren.

Tijdens een laat happy hour vertel ik haar over het mailtje uit Zweden. Daarna is het pakken en voorbereiden voor haar reis naar Puerto morgen.

Woensdag, 3 februari 2021.

Ik slaap gemakkelijk uit tot bij zevenen. Judy is al lang vertrokken. Ik geef de poezen en kittens hun ochtendbrokjes op het terras. Dat doen we al vijf dagen om ze te leren plassen en poepen in het zand van de tuin en niet binnenshuis, in de woonkamer. En die actie werpt haar vruchten af. Een schone en droge vloer binnen, haha.

Rond half zes is Judy terug met twee dozen en twee tassen vol boodschappen. De laptop, die meeging voor een accu, komt onverrichterzake retoer. De bestelde accu is nog niet aangekomen. Misschien volgende week, maar ja….

Donderdag, 4 februari 2021.

We krijgen via opoe’s radio en Judy d’r mobieltje allerlei berichten over verschillende aardbevingen in de Filippijnen. Zelfs in het noorden van Palawan. Vandaar de ruwe deining in de baai. Ik meende afgelopen zondag eindelijk weer es te gaan zwemmen, maar nee. Een te ruige branding houdt me tegen.

Dank zij een vrij laag hoog water blijft de tuin gevrijwaard van zeewater en dat is ook wat waard.

Aan de Komamilla-struik zit een laatste bloem, na maandenlang gebloeid te hebben. Steeds weer ontstaat er een knopje, dat een week later tot bloeien overgaat. Wat een dankbare plant is dit. Moet – met alle respect – op de foto. Links nog twee van de vier stipkippen.

Vrijdag, 5 februari 2021.

Tao pòòò, tao pòòò. Er komt een vrouw aan de deur met drie kippen. Native manok. Te koop voor 810 peso’s. Judy neemt ze en meteen worden ze geplukt en gaat het mes erin. Het is meer dan twee uur werk in de dirty kitchen. Kippen, in stukjes langdurig koken, voor de soep. Een hele klus dus.

Zaterdag, 6 februari 2021.

Vanochtend wandelen Judy en ik over het strand naar de plaats waar we de beachlot vinden, waar Jean, Pinoy in Zweden, belangstelling voor heeft. Herkenbaar aan een laag houten hek niet al te ver van twee lage loofbomen tussen de kokospalmen. Een door hamog gefilterde zon houdt het dragelijk warm en de uitzichten zijn weer als altijd fantastisch. Ook Mushroomisland is in beeld.

We lunchen met de kippensoep van gisteren en ik geniet van de levertjes tussen het spinaziegroen van de verse morenga, en waarachtig een heel jong ei dat nog ìn de kip zat, met een oneetbare vlies als beginnende schaal. Na twee kommen zit ik vol. Bomvol.

Tijdens onze dagelijkse kouwe klets horen we een motor aan komen rijden. Het is een habal-habal, motor met twee zijplanken. Deze brengt ons vers gekapte bamboe, voor op de vloer van de kubo, ter versteviging. Morgen zullen we Erik vragen om het in stroken te snijden, daarna moet het drogen en misschien eind februari op de B&B-vloer getimmerd.

Laat hebben we nog sms-contact met Jeebee, op het vliegveld van HongKong. Na de nodige annuleringen te hebben doorstaan, zit ze nu te wachten/slapen tot haar vertrek morgenochtend naar Manilla. Op huis aan! Spannend.