10½ kuiken?

Maandag, 17 mei 2021.

De neus van Judy meldt dat er iets ligt te stinken op zolder. Ze merkt het vooral bij de zoldering in de hoek van de keuken. Op jacht vindt ze een aangevreten muis/rat. Door de poesjes gevangen, gedood en achtergelaten. Samen met Jeebee gaat ze poetsen, wassen, stofzuigen. Alles wat maar mogelijk is. Ook het bewuste hoekje plafond van de keuken krijgt een beurt. Alles na de koffie en voordat de klok acht uur slaat. Mijn strand heb ik dan ook al schoon. Nu klimt de zon en stijgt de temperatuur naar 30+C.

Vanochtend scoren we ananas. Twee stuks. In eigen tuin. Dus….. verser kan niet. We eten er brokjes van. De rest gaat via de blender naar de koelkast. Koel middag-drankje. Maar voor het zover is, even in de buitenlucht met de sambaballen van André van Duin een partijtje dansen, haha.

Een telefoontje van Frans en Melly: gezinsuitbreiding bij de parelhoenders. Er lopen nu 15 kiekens rond. Ik feliciteer ze en ga meteen rekenen. Zij hebben 15 kuikens van twee moederkippen. Wij hebben slechts één moederkip. Met andere woorden: ik mag dus 7½ kieken verwachten. De tijd zal het me leren.

Vandaag is koningin Maxima Sarah geworden, dus 50 jaar oud. Ik lees het in de krant en schrijf haar bij op onze verjaarskalender.

Dinsdag, 18 mei 2021.

We zitten buiten te ontbijten en zien drie bangka in de baai peddelen. Eén van de drie vissers, want dat zijn het, koerst naar ons strand, roept en houdt een grote vis omhoog. Judy maakt met haar arm het gebaar van ‘kom naar hier’. En dat doet ie. Even later staat ie voor onze neus met een Ýellow-Fin’, geliefde zeerover in de keuken. Op de weegschaal lezen we het af: 4 kilo. Judy gaat er mee op de foto: “Vlug, Henk, die vis is zwaar’. De gevaarlijk getande bek van de vis gaat ook open van verbazing. Wow, vier kilo! Dat wordt vanavond dus verse kinilaw. Daar is niks mis mee. Ook wow.

Telefooncontact met Melly en Frans. Bij hen lopen inmiddels 21 kuikens rond. Wat een hoop jong grut. Van twee moederkippen. Dankzij mijn lessen algebra ooit bereken ik dat wij met een identiek resultaat met slechts één moederkip mogen rekenen op 10½ kuiken. Haha, we zullen wel zien hoe dat uitpakt.